Hidegen sajtolt olajok
A hidegen sajtolt olajokat – ahogy ez nevükből is kiderül – hideg sajtolással állítják elő. Az eljárás nagy előnye az, hogy az alapanyagokban lévő értékes vitaminok és egyéb hasznos anyagok nem sérülnek. Az alapanyagokat tisztítás és egyes magvak esetében a hajalás, valamint aprítás után, mechanikus úton dolgozzák fel – hőkezelés nélkül. A minőségi hidegen sajtolt olajok gyártása természetesen mellőzi a vegyszerek és adalékanyagok használatát (így a szerkezet nem módosul) és a tisztításuk mechanikus úton történik, kizárólag vizes mosással, ülepítéssel, szűréssel és centrifugálással.
A hidegen sajtolt olajok sok esszenciális zsírsavat tartalmaznak, melyek kedvező élettani hatása már köztudomású. A szervezet ezekhez a zsírsavakhoz csak táplálkozás útján jut hozzá. Egészségünk megőrzésében és a megbetegedések megelőzésében jelentős szerepet játszanak a hidegen sajtolt növényi olajok, a bennük lévő esszenciális zsírsavaknak és vitaminoknak (A, D, E, F, B17) köszönhetően.