A repce olajról
PerfektNatura
-
2021. 05. 23. 08:24:00
A napraforgó és az olíva mellett a repce a legelterjedtebb étkezési olajnövényünk.
A repce (Brassica napus) az egyik legfontosabb olajnövényünk. Hidegen sajtolt változatában a fekete repcemagból készül, és teljességgel természetes állapotában maradva az olaj megőrzi a repcemag minden egészséges összetevőjét, és kedvező hatással van az emberi szervezetre. A hidegen sajtolt repcemag olaja mély sárga színű, semleges illatú. Íze diszkrét, kissé fanyar, szinte minden étellel jól harmonizál, a párolt zöldségektől a friss salátákon át az édes süteményekig, valamin a gyümölcs ecethez is. Süteményekben remekül helyettesíti a vajat vagy a margarint. A hidegen sajtolt repceolaj a különlegessé teszi a mindennapok konyháját. A repceolaj egy másik előnye a hővel szemben tanúsított hatalmas ellenálló képessége. Sütéshez kiválóan alkalmazható..
Nemesítési programok következményeként a repce olaj erukasav tartalmat sikerült 40%-ról 0%-ra csökkenteni, miközben a többszörösen telítetlen zsírsavak (linolsav, linolénsav) az összes zsírsavat tekintve 15%-ról 20%-ra, illetve 8%-ról 12%-ra növekedtek. Más olajos növényekkel összehasonlítva a repcében a legalacsonyabb a telített zsírsav (6-8%) a teljes zsírsavak tekintetében, és emellett igen gazdag növényi szterolokban is.
Nemesítési programok következményeként a repce olaj erukasav tartalmat sikerült 40%-ról 0%-ra csökkenteni, miközben a többszörösen telítetlen zsírsavak (linolsav, linolénsav) az összes zsírsavat tekintve 15%-ról 20%-ra, illetve 8%-ról 12%-ra növekedtek. Más olajos növényekkel összehasonlítva a repcében a legalacsonyabb a telített zsírsav (6-8%) a teljes zsírsavak tekintetében, és emellett igen gazdag növényi szterolokban is.