kosaram | termék

A tökmagolaj és a nők

A tökmagolaj és a nők

A tökmag és a tökmagolaj rengeteg páratlan vitamint, értékes vegyületet és ásványi anyagot tartalmaz. Leginkább a férfiak kerülnek szóba, ha felvetődik a tökmagolaj, de tudtad, hogy a nők egészségét is kíválóan segítheti?

 

Tovább olvasom »

Hajhullás ellen repceolajat!

Hajhullás ellen repceolajat!

A repceolaj egy nagyon sokoldalú, növényi olaj, melyet akár több területen is felhasználhatunk. Drága kozmetikumok helyett alkalmazzunk inkább olyan otthoni praktikákat, melyek amellett, hogy pénztárcánkat is megkímélik, természetes módon segítenek nekünk a szépségápolásban.


 

 

Tovább olvasom »

„Jó" zsírokkal az egészségünkért!

„Jó

A telítetlen zsírsavakkal nemcsak ételeinket tehetjük finomabbá, gazdagabbá, de egészségünket is védjük.

 

 

Tovább olvasom »

Egészséges fogyás lenmagolajjal

Egészséges fogyás lenmagolajjal

A lenmagolaj és az őrölt lenmag egyaránt elősegítheti az egészséges fogyást. Ezek az értékes táplálékok ugyanis csökkentik az étvágyat, javítják az anyagcserét, szabályozzák a vércukorszintet, javítják az emésztést, és az anyagcsere fokozása révén elősegítik a termogenikus zsírégetést.

 

Tovább olvasom »

Kiváló receptek paprikamag olajjal

Kiváló receptek paprikamag olajjal

A magyar gasztronómia legismertebb fűszere, a szépséges karakterű paprika lelke a paprikamag-olaj. A legmegfelelőbb választás, ha kíméletes hidegen sajtolással készült, így semmilyen alkotóelem nem vész kárba. Tartalmassága miatt cseppenként, fűszernek használatos, és a legegyszerűbb alapanyagokon is látványos eredményeket lehet vele elérni. Nézzünk is néhány ínycsiklandozó receptet! 

 

 

 

Tovább olvasom »

Hidegen sajtolt olajok és a fogyókúra

Hidegen sajtolt olajok és a fogyókúra

Bármi is hozott erre az ösvényre a legfontosabb mindig az egészséged! Az életmódváltás során kiválasztott ételeknél a mennyiségi tényezők mellett a minőségre is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Tovább olvasom »

Az örök klasszikus: a napraforgóolaj

Az örök klasszikus: a napraforgóolaj

Az étolajokat különböző, nagy olajtartalmú növények magjából készítik. Az olajtermelés szempontjából legjelentősebb növények a napraforgó, olajrepce, szója, tök és a ricinus, a trópusi, szubtrópusi területeken az olajfa, olajpálma és a földimogyoró. Most a napraforgóolajat járjük körbe alaposabban. 

 

Tovább olvasom »

Olajrágás a gyakorlatban

Olajrágás a gyakorlatban

Az olajos öblögetés az egyik legjobb módja a szájban lévő baktériumok eltávolításának. Segítségével erősen és egészségesen tarthatjuk a fogakat és a fogínyt. Az olajrágáshoz bármilyen hidegen sajtolt, természetes olajat használhatunk. Felejtsük el a finomított napraforgóolajat, a sansa, pomace és egyéb nem extra szűz olivaolajat, illetve minden más finomított, hidrogénezett olajat. Legjobb választás a tiszta, finomítatlan kókuszolaj, szezámolaj vagy napraforgóolaj, esetleg olíva.

Tovább olvasom »

Hidegen sajtolt olajok - reggelire!

Hidegen sajtolt olajok - reggelire!

Amikor kúraszerűen ajánlják az olaj fogyasztást, mindig az a tanács, hogy ébredés után éhgyomorra igyunk meg egy kanálkával. No de mi van akkor, ha esetleg valaki képtelen éhgyomorra fogyasztani az olajat? Pánikra semmi ok, van megoldás.

Tovább olvasom »

Kendermagolaj - minden hajtípusra!

Kendermagolaj - minden hajtípusra!

A kendermagolaj nagyon hasznos az emberi szervezet számára, vitaminokat, fehérjéket és esszenciális omega 3-6-9 zsírsavakat tartalmaz, amelyek hasznosak az egész emberi test számára. Használható mind belsőleg, mind a bőrön és a hajon. A kendermag hajpakolás szó szerint megváltoztathatja a megjelenését! Minden típusú hajhoz alkalmas.

 

Tovább olvasom »

A tökmag ereje

A tökmag ereje

A tökmag és olaja közismerten jótékony hatással van a prosztatára, de sok egyéb miatt is ajánlott fogyasztása. Az esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek mind az egészséges életmódot követő, mind pedig az aktív sportolók étrendjéből. De miért is lehet jó sportolóknak? Erről lesz szó ebben a bejegyzésben.

Tovább olvasom »

Egy különös nép különös élete: a hunzák és a sárgabarack

Egy különös nép különös élete: a hunzák és a sárgabarack

A hunzaiak igen hosszú életűek, fiatalon és öregen egyaránt életerősek, állóképességük kimagasló, és megdöbbentő egészségnek örvendenek. Érdekes és elgondolkodtató. Hunza – ahol 100 évig élnek az emberek. Nem ismerik a civilizációs betegségeket, többek között a rákot sem!

Tovább olvasom »

Zsír vagy Olaj? - az örök kérdés

Zsír vagy Olaj? - az örök kérdés

Nehéz jónak vagy rossznak ítélni egy-egy zsiradékot, mert telített és telítetlen zsírsavakra is szüksége van a szervezetnek. Előbbit többségében állati, utóbbit pedig inkább a növényi zsírok tartalmazzák. Arra érdemes figyelni, hogy ha általában sok feldolgozott élelmiszert eszünk, több telített zsír jut a szervezetünkbe, ezért inkább telítetleneket célszerű használni az ételkészítésnél, ha viszont inkább a friss alapanyagokat részesítjük előnyben, gyakrabban főzhetünk állati zsiradékkal.

Tovább olvasom »

A magas vérnyomás csökkenthető - lenmaggal!

A magas vérnyomás csökkenthető - lenmaggal!

A magas vérnyomás népbetegségnek számít manapság, pedig egyszerű életmódváltással és helyes, kiegyensúlyozott étkezéssel megelőzhető, gyógyítható lenne a probléma. Kutatási eredmény bizonyította be, hogy azok az emberek, aki hat hónapon keresztül napi 30 gramm lenmagot iktattak be étkezésükbe, vérnyomásuk stabilizálódását tapasztalták. A lenmag fogyasztása következtében bekövetkező vérnyomáscsökkenés pedig 50 százalékkal csökkenti a stroke, 30 százalékkal a szívinfarktus kockázatát.

Tovább olvasom »

A máj egészségéért

A máj egészségéért

Annak ellenére, hogy számos előnye van a máriatövisnek a legismertebb mégis a természetes májvédő és méregtelenítő tulajdonsága. A máj folyamatosan, keményen dolgozik, hogy segítsen megvédeni minket a mindennapi életben a méreganyagoktól, és szűrőként viselkedik a káros anyagok eltávolítása érdekében. A máriatövis lecsökkenti, sőt akár vissza is fordítja a károsodást a májban, amit például a mindennapi szennyezés, a nehézfémek jelenléte és más veszélyforrás okozhat.

Tovább olvasom »

A legjobb olajok salátákhoz

 A legjobb olajok salátákhoz

Nyáron több salátát eszünk, hiszen rengeteg friss zöldség terem, melyek kiváló alapanyagok ehhez az üde, friss, tápláló fogáshoz. Ha valóban egészséges salátát szeretnénk enni, hagyjuk el a kész önteteket, használjunk inkább ízletes olajokat!

Tovább olvasom »

A jó alvás titka

A jó alvás titka

A mákszemekből hidegen sajtolt, 100%-os mákolajról hagyományosan úgy tartják, hogy nyugtatólag hat a lélekre, segít a testi-lelki kiegyensúlyozottság megteremtésében. De mégis hogyan hat és hogyan kell fogyasztanod? Erről lesz szó a mai bejegyzésben.

Tovább olvasom »

Így ismered fel a jó minőségű olajat

Így ismered fel a  jó minőségű olajat

Azt, hogy melyik a jó minőségi étkezési olaj, és melyik a silányabb dömpingáru, a legtöbben az árcímke alapján döntjük el. Pedig ez a szempont csalóka lehet! Íme egy kis segítség ahhoz, hogyan válassz a bőséges kínálatból.

Tovább olvasom »

Gyakori kérdések a Tökmagolajról

Gyakori kérdések a Tökmagolajról

A tökmagolaj kulináris különlegességnek számít Ausztriában, Szlovéniában, Erdélyben, Szászvárosban, Romániában, Horvátországban, Magyarországon és a szomszédos régiókban. A tökmagolaj legfontosabb tulajdonsága, hogy a hidegsajtolás során kinyert tökmagolajnak rendkívül magas a telítetlen zsírsavtartalma. A hidegsajtolsás során megőrzik a tökmagolaj gazdag és értékes hatóanyag-tartalmát. Sok kérdés felmerül azonban vele kapcsolatban. Ezeket vettük ma górcső alá.

Tovább olvasom »

Egyszerre több olaj fogyasztása? Lehetséges!

Egyszerre több olaj fogyasztása? Lehetséges!

A hidegen sajtolt növényi olajok ajánlott fogyasztási mennyisége általában felnőtteknek egy evőkanál. Ám előfordulthat, hogy valaki egyszerre több olajat szeretne egy időben fogyasztani. A tanács ilyenkor az, hogy nem kell mindegyikből naponta egy evőkanállal elfogyasztani, hiszen az már jelentős mennyiségű olaj lenne. De akkor mi a teendő?

Tovább olvasom »

Helytelen olajfogyasztási szokások

Helytelen olajfogyasztási szokások

Van három alapvető dolog, amit sokan nem tudnak, hogy nagy hibának számít akkor, ha egészségmegőrzés céljából választja a hidegen sajtolt növényi olajakat. Nézzük csak meg mik ezek! 

Tovább olvasom »

Repceolajjal a cukorbetegség ellen

Repceolajjal a cukorbetegség ellen

Nem mindegy, mivel sütjük-főzzük ételeinket: régóta közhelyszámba megy, hogy a zsír nem megfelelő erre a célra, mert káros a szervezetre. Különösen a cukorbetegeknek kell nagyon odafigyelniük, mit esznek - a repceolaj pedig megoldást jelenthet a gondokra.

Tovább olvasom »

A konyhán túl: paprikamag olaj

A konyhán túl: paprikamag olaj

A paprikamag olaj hidegen sajtolt formában hozzá járulhat mind konyhája változatosságához, mind egészsége megőrzéséhez. Kiválóan alkalmas húsok és halételek ízesítésére, melyeknek nemcsak kellemes ízt, hanem színvilágot is kölcsönöz. Magas C-vitamin tartalma az immunerősítésben játszhat szerepet, emellett a benne rejlő kapszacin hatékonya veszi fel a harcot a reumás, illetve az övsömör megbetegedésekkel.

Tovább olvasom »

Így a leghatásosabb fogyasztani a hidegen sajtolt olajokat

Így a leghatásosabb fogyasztani a hidegen sajtolt olajokat

A hidegen sajtolt olajok rendkívül gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban. Ezek miatt a kiváló összetevők miatt a legjobb természetes immunerősítők, egészségvédők. De csak akkor, ha helyesen fogyasztod őket.

Tovább olvasom »

Gyakori kérdések a kendermagolajjal kapcsolatban

Gyakori kérdések a kendermagolajjal kapcsolatban

A méltán népszerű kendermagolaj felhasználása igen sokrétű. Számos betegség kezelésében segítséget nyújthat, és nem összetévesztendő a kenderolajjal. A kendermagból hideg sajtolással kinyert kendermagolaj kezd egyre népszerűbbé válni. Nem véletlenül, mer nehezen találni nála jobb természetes olajat. Ha szeretnéd megóvni magad egy sor betegségtől, és a bőröd szépsége is fontos számodra, mindig legyen otthon belőle.

Tovább olvasom »

Csupa egészség: tökmagos receptek

Csupa egészség: tökmagos receptek

A tökmag az egyetlen mag a világon, amely lúgos kémhatású. Napjaink savas táplálkozásában elengedhetetlen fogyasztása, nem mellesleg íze is kellemes.Remek zamata miatt sok ételben felhasználható ez a látszólag semmit nem érő magocska. Hatórányi áztatást követően omlóssá, s jól emészthetővé válik.

Tovább olvasom »

A lenmag igazi kincs: hogyan edd, hogy igazán hasson?

A lenmag igazi kincs: hogyan edd, hogy igazán hasson?

A lenmag olcsó, könnyen hozzáférhető és sokféle ételhez hozzá lehet adni. Ez a pici, barna mag valódi szuperélelmiszer, aminek elképesztően sok gyógyhatása van, de hogyan kell enni?

Tovább olvasom »

Kicsi, de tele van értékes tápanyaggal: a tökmag

Kicsi, de tele van értékes tápanyaggal: a tökmag

A tökmag rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, jelentős mennyiségű egészséges zsírt, magnéziumot, cinket biztosít a szervezet számára. Mellesleg a tökmagot könnyen beilleszthetjük az étrendbe.

Tovább olvasom »

Indiánrizs vagy másképpen vadrizs - nem is vad, nem is rizs

Indiánrizs vagy másképpen vadrizs - nem is vad, nem is rizs

A vadrizs neve meglehetősen becsapós, ugyanis csupán távoli rokonok a rizzsel - mindketten az Oryzeae nemzetség tagjai. A kanadai vagy indián rizsnek is hívott növénnyel azonban érdemes közelebbről is megismerkedned, hiszen magas rosttartalma révén kiválóan salaktalanítja a szervezetet, segíti a fogyást.

Tovább olvasom »

A bőr védőangyala: sárgabarackmag-olaj

A bőr védőangyala: sárgabarackmag-olaj

A Közép-Ázsiából vagy Kínából származó kajszibarack, más néven sárgabarack a szilvának közeli, a mandulának és az őszibaracknak távolabbi rokona. A keserű változat magjainak hidegen préselésével előállított enyhe illatú, világossárga olaj csonthéjas rokonaiéhoz hasonló tulajdonságú, főbb felhasználási területeik is megegyeznek. Alacsonyabb palmitinsav- és sztearinsav-tartalma révén a sárgabarackmag-olaj – a marcipánillatú szilvamagolajhoz hasonlóan – a mandulaolajnál könnyedebb, kevésbé hagy zsíros utóérzetet a bőrön.

Tovább olvasom »

Az olajok fitten tartják sejtjeinket

Az olajok fitten tartják sejtjeinket

Sejtjeink fiatalságát és kifogástalan működését a többszörösen telítetlen zsírsavak biztosítják. Az emberi szervezet azonban nem képes maga előállítani többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ehhez szüksége van bizonyos előanyagokra, pl. a linolénsavra (dióolaj, búzacsíraolaj vagy lenmagolaj).

Tovább olvasom »

Tök és lenmagolaj: ajánlott rendszeresen fogyasztani

Tök és lenmagolaj: ajánlott rendszeresen fogyasztani

A többszörösen telítetlen zsírsavak biztosítják sejtjeink fiatalságát és kifogástalan működését, gondoskodnak a sejtmembránok rugalmas állapotáról, erősítik idegeinket, lúgosítják szervezetünket. Mivel az emberi szervezet nem képes előállítani őket, szüksége van úgynevezett elő anyagokra, melyeket az olajok biztosítanak.

 
Tovább olvasom »

A mákolaj egészségügyi előnyei - túl a csontritkuláson

A mákolaj egészségügyi előnyei - túl a csontritkuláson

Amikor a hidegen sajtolt a mákolaj szóba kerül rögtön mindenkinek a csontritkulás megelőzése jut először eszébe. Pedig a mákolajnak vannak más, annyira nem ismert előnye is.

Tovább olvasom »

A napraforgó története

A napraforgó története

Számos író és költő örökítette meg írásaiban a napraforgók szépségét, akárcsak a rengeteg fényképész és képzőművész, amatőr és profi egyaránt. A napraforgónak, Oroszország nemzeti virágának, már majdnem háromezer éves történelme van. Tudományos neve „Helianthus”. Ez a szó a görög „Helios”, azaz nap és „Anthos”, vagyis virág szavakból jött létre.

Tovább olvasom »

Lenmagolaj Receptek

Lenmagolaj Receptek

A lenmag, latinul ’Linum usitatissimum’ sokféleképpen felhasználható. Erre utal az ’usitatissimum’ magyar jelentése, mely annyit tesz, hogy a ’leghasznosabb’.A len növény magjaiból kinyert olaj enyhén sárgás színű, kicsikét kesernyés ízű, hatékony növényi olaj. Vegán étrendben a halolaj helyettesítője lehet. 

Tovább olvasom »

Az olaj, mint fontos E-vitamin-forrás

Az olaj, mint fontos E-vitamin-forrás

Az E-vitamin a szervezet legfontosabb élettani funkcióiban vesz részt, segít a szív és az érrendszer egészséges működésében, szépíti a bőrt, a hajat és a körmöt, erősíti az immunrendszert, antioxidáns, sejtvédő hatása révén pedig egyes kutatások a rákmegelőzésben is fontos szerepet tulajdonítanak neki. A hidegen sajtolt olajok a legjobb természetes forrásai a fontos vitaminnak.

Tovább olvasom »

A repceolaj védelmet nyújt a vastagbélrák ellen?

A repceolaj védelmet nyújt a vastagbélrák ellen?

A Dél-Dakotai Állami Egyetem új kutatása szerint a repceolaj kísérleti állatokban csökkenti a vastagbél daganatok méretét és előfordulási gyakoriságát. A kutatók úgy vélik, a repceolaj használata a mindennapos főzésben védelmet nyújthat a vastagbélrák kialakulásával szemben.

Tovább olvasom »

Mi mindenre jó a kendermagolaj?

Mi mindenre jó a kendermagolaj?

Csodálatos élettani hatása, kivételesen jó beltartalma miatt évezredek óta ismert. A kendermag egy ideig mégis feledésbe merült.  Most újra kezdjük felfedezni azt, ami miatt őseink előszeretettel használták a növényt az iparban, élelmiszerként, és gyógyászati célokra.

Tovább olvasom »

Melyek a legegészségesebb hidegen sajtolt olajok?

Melyek a legegészségesebb hidegen sajtolt olajok?

A természetes, hidegen sajtolt étolajak olyanok, mint a folyékony orvosság. Ugyanis sok magban és termésben számtalan, biológiailag értékes anyag található - értékes zsírok, lecitin, antioxidánsok és nyomelemek. Aki ügyesen kombinálja ezeket, sokat tesz egészségéért.

Tovább olvasom »

Máriatövis, tökmag és lenolaj- gyulladásos megbetegedések ellen

Máriatövis, tökmag és lenolaj- gyulladásos megbetegedések ellen

A szervezetünkben kialakuló gyulladást a természet számtalan kincsével enyhíthetjük, illetve szüntethetjük meg. Kiváló gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek a különféle zöldségek, egyes gyógynövények és fűszernövények, mint például a kurkuma, a citromfű, a menta, a kakukkfű vagy éppen a gyömbér. A szervezeti gyulladás csökkenéséhez, illetve megszűnéséhez naponta legalább 2,5 liter folyadékot kell fogyasztani, de a gyulladás ellen a hidegen sajtolt olajokat is be lehet vetni, hiszen nagyon is hatásosak tudnak lenni.

Tovább olvasom »

A hidegen sajtolt olajok előnyei

A hidegen sajtolt olajok előnyei

Sokan nincsenek tisztában az étolaj és a hidegen sajtolt olaj közötti különbséggel. A mai bejegyzéssel ezt szeretnénk orvosolni. Csak egyszerűen. 

Tovább olvasom »

Mi az a füstpont, és mi köze az egészséghez?

Mi az a füstpont, és mi köze az egészséghez?

A főzőolajok egyszerre nélkülözhetetlenek és veszélyesek. A legtöbb étel elkészítéséhez szükség van zsiradékokra, a növényi olajok pedig kiválóak a főzéshez és sütéshez, ha megfelelően használjuk őket. Túlhevítve azonban súlyos betegségeket előidéző anyagok szabadulnak fel belőlük. Fontos tudni, hogy melyik olajjal hogyan kell bánni.

Tovább olvasom »

Hogyan és mennyi tökmagolajat fogyasszunk?

Hogyan és mennyi tökmagolajat fogyasszunk?

Az értékes hatóanyagokat tartalmazó olajat a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tüneteinek csökkentésére, megelőzésére, koleszterinszint csökkentésére, szívinfarktus kialakulásának megelőzésére, agyi keringés normális állapotának fenntartására alkalmazzák. A tökmagolaj ezen pozitív hatásai klinikailag igazoltak. Nem hiányozhat a konyhából finom íze miatt se. Na, de mennyit és hogyan fogyasszuk? Receptötletekkel a tovább után! 

Tovább olvasom »

Egy érdekes fájdalomcsillapító: a kapszaicin

Egy érdekes fájdalomcsillapító: a kapszaicin

Szereti az igazi, jó erős csípős paprikát? És azt tudta, hogy nemcsak a levesbe vagy a pörköltbe finom, hanem az egészségünkre is vannak kedvező hatásai. A kapszaicinre azonban sokszorosan igaz: csak mértékkel alkalmazzuk!

Tovább olvasom »

Jótékony olajak: nyersen, sütve, főzve

Jótékony olajak: nyersen, sütve, főzve

Az olajfa terméséből - az olajbogyóból - egyre többször van hiány. Dr. Sarah Schenker dietetikus a dailymail.co.uk írásában néhány alternatívát kínál különböző olajfajtákból.

Tovább olvasom »

Gyakran ismételt kérdések a máriatövisről

Gyakran ismételt kérdések a máriatövisről

A máriatövis, latinul ’Silybum marianum’ a mediterrán régiókban mindenfelé megtalálható. Nyugat –és Közép-Európában őshonos. Az őszirózsafélék családjába tartozó gyógynvényt már több mint 2000 éve alkalamzzák a hagyományos népi gyógyászatban.

Tovább olvasom »

A lenmagolaj meglepő hatása a szervezetre

A lenmagolaj meglepő hatása a szervezetre

Bár az 1930-as évektől ismert, hogy az omega-3 zsírsavak a normális növekedéshez és az egészséghez feltétlenül szükségesek, de ennek tudatos használata csak az utóbbi pár évben nőtt meg jelentősen. Ez az olajféle nemcsak nagyon egészséges, de számtalan betegséget is orvosolhatunk, vagy megelőzhetünk vele.

Tovább olvasom »

Olajos öblögetés: tényleg csodaszer?

Olajos öblögetés: tényleg csodaszer?

Ki gondolna arra, hogy ha 15-20 percig olajjal öblöget, teljesen megváltoztathatja az életét, és a segítségével rengeteg egészségügyi problémától megszabadulhat? Egy ősi, indiai eredetű gyógymód ezt ígéri.

Tovább olvasom »

Miért segíthet a kendermagolaj ekcéma, pikkelysömör vagy pattanás esetén?

Miért segíthet a kendermagolaj ekcéma, pikkelysömör vagy pattanás esetén?

A hidegen sajtolt kendermagolaj egy rendkívül értékes olaj. Különleges íze van és rendkívül sok pozitív hatása. A sok pozitív hatás közül a mai napon a bőrre való alkalmazásáról fog szólni ezba  bejegyzés.

Tovább olvasom »

Nyári receptötletek hidegen sajtolt olajokkal

Nyári receptötletek hidegen sajtolt olajokkal

Hamarosan itt a nyár és elérhető lesz újra a sok-sok friss zöldség és gyümölcs! A legjobb dolog ezeket a hidegen sajtolt olajokkal párosítani. A mai bejegyzésben négy receptet olvashattok, mind a négy más-más olaj hozzáadásával készül. Jó étvágyat!

Tovább olvasom »

A mák fontos élelmi rost forrás

A mák fontos élelmi rost forrás

A mák több, mint egyszerű dekorációs elem a bagelen, a salátákon vagy az egyéb ételeken. Ezek a fekete magvak bizonyítják, hogy a jó dolgok néha kis csomagokban érkeznek. A mák nemcsak íze miatt nagy kedvenc, hanem azért is, mert roppant értékes tápanyagokkal van teli, olyanokkal, amelyek számos egészségügyi hatást fejtenek ki az emberekre. Érdemes több mákot tenni a diétánkba, hogy növeljük a rost- és az ásványi anyag bevitelünket.

Tovább olvasom »

Kendermagolajos receptek

Kendermagolajos receptek

A friss fűre emlékeztető illatú, zöld színű olaj nemcsak megjelenésével és ízével varázsol el minket, hanem számos egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt. Íze akkor marad meg a legjobban, ha tisztán cseppentjük a már kész fogásokra. A természetes kendermag olaj füstpontja nagyon alacsony, ezért a lehető legkisebb mértékben szabad csak hevíteni. Különösen jól harmonizál nyers vagy párolt zöldségekkel, és ideális kiegészítője túróból készült krémeknek és mártogatóknak, valamint salátaönteteknek.

Tovább olvasom »

Napraforgómag élettani hatásai

Napraforgómag élettani hatásai

A különböző magvak mindig is az étrend részét képezték szerte a világon. Megfordulnak a főételekben, salátákban, desszertekben vagy turmixokban. Mindegyiküknek vannak egészségügyi tulajdonságai, ám a napraforgómagnak híresen magas a tápanyagtartalma.

Tovább olvasom »

Egy igazi csodaszer: a tökmagolaj

Egy igazi csodaszer: a tökmagolaj

A közép-európai konyha különlegessége a rengeteg betegséget gyógyító tökmagolaj. Az Őrségben rengeteg helyen készítik a tökmagolajat, azon a vidékeken fekete aranynak is nevezik. Fogyasszuk minden nap, mert nemcsak jó, nagyon finom is. Nézzük csak, miért is iktassuk be táplálkozásunkba.

Tovább olvasom »

Mindent a repcéről

Mindent a repcéről

A repcéről elsősorban mindenkinek a május elején virágzó óriási, sárgán vibráló mezők jutnak eszébe. Felhasználásának lehetőségeiről, jótékony hatásairól már kevesebbet tudunk, pedig rendkívüli hatásai miatt a mindennapi étrendbe kívánkozik.

Tovább olvasom »

Barackmagolaj ételeidhez adagolva

Barackmagolaj ételeidhez adagolva

Ha semmiképpen nem tudod önmagában meginni az olajat, akkor sincs veszve minden. Ilyenkor azt szoktuk javasolni, hogy add őket a reggelidhez.

Tovább olvasom »

Variáljuk az olajokat! Sütési tippek

Variáljuk az olajokat! Sütési tippek

Az egyik legfontosabb tanács, amit a sütésre (és a hidegen) használt olajok esetében érdemes követni az a változatosság. Mivel nem minden olaj alkalmas minden célra a konyhában, jó, ha többfélét is tartunk otthon.

Tovább olvasom »

A paprikamag olaj egy csodás termék a méltán híres magyar paprikából

A paprikamag olaj egy csodás termék a méltán híres magyar paprikából

Karakteres ízű olaj préselhető a világhírű hazai fűszerpaprika magjából - édes és csípős változatban is kapható. Érdemes kipróbálni!

Tovább olvasom »

Lenmagolajos saláták

Lenmagolajos saláták

A hidegen sajtolt lenmagolaj nagyon magas arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, melyek segíthetnek az érfalak rugalmasságának megőrzésében, valamint az artériák működésében, így hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. Keresve se találnál egészségesebb és finomabbat hozzávalót a salátákhoz.

Tovább olvasom »

A hidegen sajtolt máriatövis olaj használatáról

A hidegen sajtolt máriatövis olaj használatáról

A ragyogó aranyszínű máriatövis olajban rengeteg értékes tápanyag van. Gyógyhatását már az ókorban is nagyra tartották. A máriatövis magjából sajtolt máriatövis olaj máig kedvelt eleme az igényes konyháknak.

Tovább olvasom »

Repce és napraforgóolaj - amikor nem bűn a zsiradék

Repce és napraforgóolaj - amikor nem bűn a zsiradék

A "szívbarát", vagyis a szív- és érrendszeri katasztrófákat elkerülni segítő életmódról szóló felvilágosítás, ismeretterjesztés egyik eredményeképpen Magyarországon egyre többen vannak, akik az egészségükre azzal is vigyáznak, hogy a telített zsírsavakat tartalmazó állati (leginkább sertés-) zsírokat igyekeznek növényi eredetű, koleszterinmentes, több telítetlen zsírsavat tartalmazó zsiradékkal kiváltani.

Tovább olvasom »

Miért hasznos a kendermag fogyasztása?

Miért hasznos a kendermag fogyasztása?

A szuperélelmiszerekről minden korábbinál többet hallani manapság. Ezek között foglal el előkelő helyet a kendermag, mely népszerűségét a benne megtalálható jelentős mennyiségű tápanyagnak köszönheti. Tarts velünk, és tudd meg, miért érdemes beépítened mindennapi étrendedbe a kendermag fogyasztását!

Tovább olvasom »

Tökmagolaj vitamintartalma

Tökmagolaj vitamintartalma

A tökmag és a tökmagolaj a népi gyógyászatban világszerte elterjedt, jó terápiás hatása miatt sokrétűen használják, és évtizedek óta szerepel a szabadforgalmú gyógyhatású szerek listáján is.

Tovább olvasom »

Sárgabarackmag-olaj szépségtippek

Sárgabarackmag-olaj szépségtippek

A sárgabarackmag olaj könnyen beszívódik, nem áll meg a bőrön, de nem is tűnik el róla nyomtalanul. Vékony réteget képez a felszínén, ami épp elég ahhoz, hogy megóvja a kiszáradástól. Kiválóan alkalmazható masszázsolajként, vagy akár a kiszáradt bőr elixíreként. 

Tovább olvasom »

Kérdések és Válaszok a Lenmagolajról

Kérdések és Válaszok a Lenmagolajról

A mákolajhoz hasonlóan kiváló salátákhoz, olajos öntetként. Nincs erőteljes aromája, nem változtatja meg a saláták ízét. Csepegtethetjük pirítósra, belekeverhetjük krémekbe (pl. pástétomba), valamint diétához és a paleolit étrendhez egyaránt használható. Fontos tudnivaló még, hogy Omega zsírsav tartalma miatt a lenmagolaj sütés/főzés közben elveszítené értékes összetevőjét.

 

Tovább olvasom »

Sárgabarackmag olaj receptek

Sárgabarackmag olaj receptek

Ebben az olajban minden benne van, ami a testünknek jó, egyetlen háztartásból sem hiányozhat. Amikor kinyitjuk az üveget, finom marcipán- és leheletnyi Amaretto-illat csapja meg az orrunkat. Nem is kérdés, hogy kiváló társ a koynhában. A mai bejegyzésben három receptet is olvashattok, sárgabarackmag olajjal a főszerepben! 

Tovább olvasom »

Miért drága a hidegen sajtolt olaj?

Miért drága a hidegen sajtolt olaj?

Ha megnézzük a kínálatot, akkor láthatjuk, hogy vannak nagyon olcsó növényi olajok és vannak magasabb árfekvésűek. A hidegen sajtolt olajok ára nagyban függ a készítés módjától. Sajnos itt is vannak félreértések, félrevezetések, melyekkel jó, ha tisztában van a vásárló. Ha eddig nem hallottál ezekről a félreértésekről, akkor olvass tovább, mert ma tiszta olajat öntünk a pohárba!

Tovább olvasom »

Hidegen sajtolt olajok hatásai

Hidegen sajtolt olajok hatásai

Milyen hatásai lehetnek a hidegen sajtolt olajoknak? Hogyan érdemes őket fogyasztani, hogy élvezhesd jótékony hatásaikat? A kérdésekre választ kapsz, ha tovább olvasod a bejegyzést. 

Tovább olvasom »

Gyakori kérdések a mákolajjal kapcsolatban

Gyakori kérdések a mákolajjal kapcsolatban

A megtisztított magokból, sajtolással kinyert olajok nagy tisztaságúak, megőrzik a magokra jellemző ízt és illatot. Az értékes összetevők nem vesznek el. A hidegen sajtolt mákolaj 100%-os, tartósítószerektől és adalékanyagoktól mentes. Világossárga színű, olajos-mákaromás ízű és illatú.

Tovább olvasom »

A napraforgóolaj tápanyagértéke

A napraforgóolaj tápanyagértéke

A napraforgómag-olaj az egyik legegészségesebb olaj, mint számtalan olyan tápanyagot tartalmaz, amely pozitív hatással van az egészségre.

Tovább olvasom »

A kendermag kiváló tulajdonságai

A kendermag kiváló tulajdonságai

Kendermag, vagy a kendermag húsa (amelyek a héj nélküli változata) , teljességgel finom és rendkívül jó a szervezetnek. Tele vannak vitaminokkal, tápanyagokkal és ásványi anyagokat, amelyek segítik a szervezetednek erősnek maradni. Mint már említettük, a kendermag jótékony az anyagcserére. Növeli az energiaszintet és az anyagcserét, köszönhetően a magas fehérje tartalomnak. Ez a fehérje a kendermagból sokkal könnyebben emészthető, mint a fehérje a hús, sajt és tehéntejből. Javasoljuk, hogy próbáld ki a kendermagot és váljék egészségedre!

Tovább olvasom »

Gyakori kérdések növényi olajokkal kapcsolatban

Gyakori kérdések növényi olajokkal kapcsolatban

A mindennapi ételkészítés során érdemes többféle növényi olajat – esetleg egymással kombinálva – kipróbálni, így nem csak a változatos táplálkozás biztosítható, hanem az is, hogy a szervezet minden értékes, esszenciális zsírsavhoz hozzájusson. De hogyan tároljuk őket megfelelően?  Mihez fogyasszuk őket? 

Tovább olvasom »

Tökmagolajos receptek

Tökmagolajos receptek

A hidegen sajtolt tökmagolajban megtalálhatóak a tökmagok olyan fontos és értékes tápanyagai, mint a vitaminok (E,B1,B2,D), ásványok és nyomelemek, Jelen vannak benne a gyulladáscsökkentő hatásokat nagyrészt eredményező telítetlen zsírsavak. Ez a rendkívül finom olaj pedig megszínesítheti a legegyszerűbb ételeket is a konyhában. Íme néhány recept. Jó étvágyat! 

Tovább olvasom »

Mákolajos saláták, csonterősítő italok receptjei

Mákolajos saláták, csonterősítő italok receptjei

A mák termesztésének hazánkban nagy hagyományai vannak (Magyarország máktermesztése világviszonylatban is jelentős). Összetételét tekintve a mák igen értékes élelmiszer. Magja 18%-ban fehérjét, 28%-ban szénhidrátot, és 42%-ban olajat tartalmaz. Továbbá, gazdag olyan alapvető ásványi anyagokban, mint a kálium, kálcium. Ezen tudás birtokában, ki ne szeretné beépíteni az étrendjébe? Mutatok is néhány receptet! 

Tovább olvasom »

Az a fantasztikus paprikamag olaj

Az a fantasztikus paprikamag olaj

A fűszerpaprika magolaj teljes egészében válogatott fűszerpaprika magból, hideg sajtolással előállított étkezési olaj. Előállítása nélkülöz minden vegyszerrel történő tisztítási és finomítási eljárást. Az így nyert olaj képes megőrizni értékes beltartalmát, bioaktív komponenseit.

Tovább olvasom »

Lenmag: jótékonyan hat szinte minden szervünkre

Lenmag: jótékonyan hat szinte minden szervünkre

A lenmagot már a i.e. 2. évezredben is termelték és használták gyógyító szerként, illetve olajat is préseltek belőle. A lenmagnak két fő típusa van, a sötétbarna és az aranyszínű, ezek összetételükben majdnem teljesen megegyeznek. A lenmag nyálkaanyagot, többféle olajat (linol-, linolénsav, olajsav gliceridjeit), fehérjét, cianogén glikozid keveréket tartalmazza.

Tovább olvasom »

Melyek a máriatövis egyéb hatásai?

Melyek a máriatövis egyéb hatásai?

A máriatövist elsősorban a máj egészségének megőrzésére és védelmére használják, fogyasztják. Az elmúlt 40 évben azonban intenzív kémiai és klinikai kutatások erősítették meg a máriatövis hatékonyságát és terápiás értékét a májbetegségeken kívül egyéb más betegség kapcsán.

Tovább olvasom »

Sárgabarackmag olaj kiváló bőrápoló, akár babáknak is

Sárgabarackmag olaj kiváló bőrápoló, akár babáknak is

Sokan csodálkoznak azon, hogy egy krém illetve szérum, ami barackmagolajat tartalmaz, milyen puha, selymes érzést hagy hátra, mások csalódnak benne, mert ránctalanító hatást várnak el tőle.

Tovább olvasom »

Hogyan csoportosítjuk az étkezési olajokat?

Hogyan csoportosítjuk az étkezési olajokat?

Az étolajok (étkezési olajok) olyan élelmiszerek, amelyeket olajmagvakból vagy más olajtartalmú növényi részekből sajtolással, esetenként finomítással, illetve sajtolással és/vagy oldószeres extrakcióval (kivonással), majd finomítással állítanak elő. Használatuk igen elterjedt az ételkészítésben.

Tovább olvasom »

Tökmagolaj a zöld arany

Tökmagolaj a zöld arany

A tökmagolajról valószínűleg mindenki hallott, de csak kevesen használják rendszeresen a konyhán. Érdemes lenne nagyobb figyelmet szentelni ennek a finom és egészséges alapanyagnak, amelyet ráadásul Magyarországon – jellemzően kisebb termelők, családi vállalkozások – is termesztenek.

 

Tovább olvasom »

A kendermagolaj segítheti szervezetünket a nehezebb időszakokban

A kendermagolaj segítheti szervezetünket a nehezebb időszakokban

A kender, mint gyógyító és kedélyjavító anyag 300 éve jelen van az ember életében. Már egyiptomi múmiákban is megtalálták a nyomát, és a 19. század elején megjelent a nyugati orvoslásban is, mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, gyulladáscsökkentő gyógynövény. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) illetve tudósok, kutatóintézetek bizonyították és ismerték el hatékonyságát, és az 1990-es években fedezték fel, hogy az endokannabinoidok modulálják az agy, a hormonális rendszer és az immunrendszer egyes funkcióit.

Tovább olvasom »

A különféle növényi olajok felhasználási lehetőségei

A különféle növényi olajok felhasználási lehetőségei

Melyik olaj mire alkalmas? Hogyan variáljuk őket, és mire kell figyelni, sütés és főzés közben? Kisokos az olajakról!

Tovább olvasom »

A napraforgóolaj bőrre gyakorolt jótékony hatása

A napraforgóolaj bőrre gyakorolt jótékony hatása

A napraforgóolajjal természetes és egészséges módon tartható fenn a bőr, köszönhetően a nyugtató és hidratáló tulajdonságainak. Mivel gazdag tápanyagokban és antioxidánsokban, széles körben használják gyógyászati és szépségipari célokra. A napraforgóolajjal hatékonyan kezelhető a pattanás, az ekcéma, a gyulladás, az általános bőrpirosság és –irritáció.

Tovább olvasom »

Milyen területen alkalmazhatjuk a hidegen sajtolt olajokat?

Milyen területen alkalmazhatjuk a hidegen sajtolt olajokat?

A tegnapi szépségápolással foglalkozó bejegyzés folytatása. 

Tovább olvasom »

A hidegen sajtolt olajok a tudatos bőrápolás elengedhetetlen alapanyagai

A hidegen sajtolt olajok a tudatos bőrápolás elengedhetetlen alapanyagai

Csodaszernek fogod érezni, hiszen természetes összetevőikkel szépítenek, tisztítanak, hidratálnak, gyógyítanak, nyugtatnak, ápolnak és kényeztetnek is egyben. Hajra, körömre, arc- és testápolásra válaszd a természetes olajokat.

Tovább olvasom »

A hidegen sajtolt repceolaj

A hidegen sajtolt repceolaj

A repceolaj a napraforgó és olíva mellett a legelterjedtebb ehető olaj. Kevesen tudják, hogy a repceolaj hidegen sajtolt verzióban is létezik. Fekete repcemagból készül, és teljességgel természetes állapotában marad. Így az olaj megőrzi a repcemag minden egészséges összetevőjét, és kedvező hatással van az emberi szervezetre. A hidegen sajtolt repcemag olaja mély sárga színű, semleges illatú. Íze diszkrét, kissé fanyar, szinte minden étellel jól harmonizál.

Tovább olvasom »

Zsír vagy olaj: tények és mítoszok

Zsír vagy olaj: tények és mítoszok

Ma már mindenki számára jól ismert tanács, hogy mérsékeljük a zsiradékok - főképp a telített zsírsavakban gazdag állati eredetűek - fogyasztását, mert így csökkenthető az elhízás, valamint az ehhez könnyen társuló szív-érrendszeri betegségek és egyéb szövődmények kialakulásának a veszélye.

Tovább olvasom »

Ízletes receptek hidegen sajtolt olajokkal

Ízletes receptek hidegen sajtolt olajokkal

A hidegensajtolt olajoknál keresve sem találunk jobb társat a konyhában. Egyedi ízük rengeteget hozzáaadnak a legegyszerűbb ételhez is. Ebben a bejegyzésben négy különböző olaj felhasználásához adunk tippet. 

Tovább olvasom »

Tökmagolaj felhasználása

Tökmagolaj felhasználása

A tökmagolaj kiváló élettani hatású, sötétzöld színű növényi olaj, íze pedig olyan, mintha tökmagot rágnánk.

Tovább olvasom »

A mákolaj felhasználása és alkalmazása

A mákolaj felhasználása és alkalmazása

A mákolaj sárgás színű és rendkívül karakteres ízű olaj. Már egy csepp is képes különlegessé tenni a legegyszerűbb salátát vagy tésztaételt.

Tovább olvasom »

Mikor alkalmazzuk a barackmag olajat?

Mikor alkalmazzuk a barackmag olajat?

A sárgabarackmag olaj mélysárga színű, jellegzetesen diós ízű olaj, illata pedig az amarettora hasonlít

Tovább olvasom »

Ezért érdemes kendermagot fogyasztani

Ezért érdemes kendermagot fogyasztani

A kendermag nem túlságosan népszerű hazánkban, pedig ez a szuperélelmiszer aprócska mérete ellenére tömve van értékes tápanyagokkal. Számtalan jótékony hatása ráadásul már napi egy evőkanál fogyasztása esetén érvényesül.

Tovább olvasom »

A máriatövis és a glutation

A máriatövis és a glutation

A máriatövis hatásmechanizmusa abból adódik, hogy kiűzi a méreganyagokat a szervezetből, melyek számos betegség tünetéért felelősek- többek között akár a rák kialakulásáért, magas koleszterinszintért, diabéteszért, vesekőért, epehólyag-rendellenességekért. A kemoterápia, az alkoholfogasztás, a bőrkárosodás, és sok már egyéb tényező is okozhatja a toxinok jelenlétét a szervezetben.

Tovább olvasom »

Aranyló egészség, a repceolaj

Aranyló egészség, a repceolaj

A repce növény magjából készült növényi zsiradék, mely sötét színű és jellegzetes, kellemes aromájú nagy segítség lehet az egészséges életmód kialakításához kiváló tulajdonságainak köszönhetően. 

Tovább olvasom »

Ismerd meg a csípős paprika tíz tulajdonságát

Ismerd meg a csípős paprika tíz tulajdonságát

Régen a sámánok, papok a paprikát gyógyításra, és még más célokra is használták. Amint ez többnyire történni szokott, a tudományos kutatás az idők folyamán a paprikával kapcsolatban is kiderítette, hogy a népi hiedelmek mélyén ősi tapasztalatok rejlenek.

Tovább olvasom »

Tökmagolaj: a vitaminbomba

Tökmagolaj: a vitaminbomba

A tökmagolajban található nyomelemek elengedhetetlenül szükségesek a szervezet egészséges működéséhez. Fogyaszthatjuk salátaöntetként, reggel pirítósra vaj helyett, de akár magában is (naponta egy evőkanállal). Vitamin tartalma pedig egyenesen elképesztő!

Tovább olvasom »

A lenmag öt előnye

A lenmag öt előnye

A lenmagot nagyjából 6000 éve fogyasztja az emberiség, valószínűleg ez volt a világon először termesztett szuperélelmiszer.

Tovább olvasom »

A napraforgó olaj egészségre gyakorolt jótékony hatása

A napraforgó olaj egészségre gyakorolt jótékony hatása

A napraforgó olaj számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, így a szervezet egészséges és erős marad tőle.

Tovább olvasom »

Az a csodálatos sárgabarackmag olaj

Az a csodálatos sárgabarackmag olaj

Ebben az olajban aztán minden benne van, ami a testünknek jó, egyetlen háztartásból sem hiányozhat. Tartsuk viszont szem előtt, hogy a sárgabarackmag olaj mindig vegyszermentes, bio eredetű, hidegen sajtolt és finomítatlan legyen, mert csakis így őrzi meg értékes összetevőit.

Tovább olvasom »

Így NE fogyaszd a hidegen sajtolt olajokat!

Így NE fogyaszd a hidegen sajtolt olajokat!

Sok tanács van arra, hogy hogyan fogyasszuk megfelelően a hidegen sajtolt olajokat, vagy éppen mire és mihez használjuk őket. Itt az ideje arról is beszélni hát, hogy mit ne csináljunk! Meglepő, hogy néhány aprónak tűnő dolog is mennyi mindent befolyásolhat.

Tovább olvasom »

Segíti a fogyást és kipucolja a salakanyagokat: ezért egyél kendermagot

Segíti a fogyást és kipucolja a salakanyagokat: ezért egyél kendermagot

A kendermag az egyik legtáplálóbb élelmiszer, amit az emberiség már évezredek óta fogyaszt és gyógyszerként alkalmaz. Mindez nem véletlen, hiszen nagyon jó hatással van az egészségre kívül-belül.

Tovább olvasom »

A mákolaj használata

A mákolaj használata

Mivel a mákolaj nem gyógyszer, csak egy egészséges táplálék kiegészítő, ezért hatását nem máról holnapra, hanem hosszú távon fejti ki. Nézzük át, mely problémákra és hogyan ajánlatos fogyasztani! 

Tovább olvasom »

Így támogatja a tökmag és a tökmagolaj a szív és a prosztata egészségét

Így támogatja a tökmag és a tökmagolaj a szív és a prosztata egészségét

Az egyik legkedveltebb, egyben legegészségesebb nassolni való a tökmag: vitaminokban, ásványi anyagokban és tápanyagokban gazdag, de olaj formájában is jó hasznát vehetjük!

Tovább olvasom »

Rendetlen májra: máriatövis!

Rendetlen májra: máriatövis!

A leghíresebb őszirózsaféle, a máriatövis segíthet bennünket a méregtelenítésben.

Tovább olvasom »

Repceolaj: sütéshez, főzéshez és szépségápoláshoz

Repceolaj: sütéshez, főzéshez és szépségápoláshoz

Az élénksárgán virágzó olajrepcét a modern kor embere most kezdi újra felfedezni, pedig az első repcebetakarítás a római császárság idejéből datálódik. Hippokratész nevezte a repceolajat először “folyékony aranynak”. Az egészséges test megőrzésének hatékony szereként, már a több mint 2000 évvel ezelőtti római szakácskönyvekben is említik.

Tovább olvasom »

Öt érv a kendermag mellett

Öt érv a kendermag mellett

A kendermag vitaminokban, ásványi anyagokban és egészséges zsírsavakban rendkívül gazdag élelmiszer. A belőle préselt olajban rengeteg omega-3 és omega-6 zsírsavat találunk, így a fogyasztása nagyon jó hatással lehet a szervezetünkre.

Tovább olvasom »

Miért érdemes fogyasztani a lenmagolajat?

Miért érdemes fogyasztani a lenmagolajat?

A lenmagolajnak olyan értékes élettani hatásai vannak, amelyek az egészségmegőrzés számos területén hasznodra lehetnek. Fogyasztását meghálálja a teljes emésztőrendszer, a szív és az erek is, de még a nemi hormonokra is kedvezően hat.

Tovább olvasom »

A paprikamag olajról bővebben

A paprikamag olajról bővebben

Pár száz évvel ezelőtt még nyoma sem volt a paprikának a Kárpát-medencében. A Kolumbusz utáni évszázadokban került Európába, hazánkban a 19. században terjedt el mind a húsos, mind a fűszerpaprika. Az 1831. évi kolerajárvány idején már megelőző hatást tulajdonítottak neki – nem csoda, hiszen jelentős C-vitamin forrás: fajtától függően 100 gramm nyers paprikában akár 70-250 mg C-vitamin is lehet.

Tovább olvasom »

Szépség és egészség egyetlen olajban!

Szépség és egészség egyetlen olajban!

Aki két legyet akar ütni egy csapással, egyetlen módszerrel akarja szépségét és egészségét is megvédeni, szerezzen be sárgabarackmag olajat!

Tovább olvasom »

A mákolaj és a csontritkulás

A mákolaj és a csontritkulás

Mit tud, mit tartalmaz ez az olaj, amitől ha kiejtik a nevét az emberek egy részének a csontritkulás jut eszébe?

Tovább olvasom »

A tökmag fontos tápanyagforrás

A tökmag fontos tápanyagforrás

Kicsi mérete ellenére a tökmag tele van értékes tápanyagokkal. Akár kis mennyiségben is jelentős forrása az egészséges zsíroknak, magnéziumnak és cinknek. Emiatt a tökmagnak számos pozitív egészségügyi hatást tulajdonítanak.

Tovább olvasom »

Miért fontos a gyermekek számára a repceolajból származó omega-3?

Miért fontos a gyermekek számára a repceolajból származó omega-3?

A repceolaj rendkívül értékes, mert sok telítetlen zsírsav van benne, és alig tartalmaz koleszterint. Telítetlen zsírsavakban gazdag, és különösen kedvező benne az omega-3 és omega-6 zsírsavak aránya, ezért rendkívül egészségesnek tartják.

Tovább olvasom »

Két olaj, melyektől gyönyörű leszel

Két olaj, melyektől gyönyörű leszel

Egészségünk és szépségünk megőrzésében, valamint a megbetegedések megelőzésében fontos szerepet játszanak a hidegben sajtolt növényi olajok. Ezekre a bennük rejlő telítetlen zsírsavak és vitaminok miatt van szükségünk. Most bemutatjuk azt a két nélkülözhetetlen és jótékony olajat, amelyektől egészséges és gyönyörű leszel még a leghidegebb napokon is.

Tovább olvasom »

D-vitamin hiánya, téli betegségek elkerülése hidegen sajtolt olajokkal

D-vitamin hiánya, téli betegségek elkerülése hidegen sajtolt olajokkal

Nem kell feltétlenül szintetikus tabletta vagy egyéb ahhoz, hogy hozzájuttassuk szervezetünket a megfelelő mennyiségű és minőségű D-vitaminhoz. Az olajos magvak közül a tökmag, illetve a belőle készített hidegen sajtolt tökmagolaj is hozzájárulhat egészséged megőrzéséhez.

Tovább olvasom »

A koleszterin szintet csökkentő lenmagolaj

A koleszterin szintet csökkentő lenmagolaj

A koleszterinre sokan ártalmas, a szív- és érrendszeri problémákat kiváltó „anyagra” tekintenek. A legtöbb koleszterin táplálkozás során jut a szervezetbe, azonban bizonyos része a májban képződik, telített zsírsavakból. Kevesen tudják, hogy fontos az egészség szempontjából is.

Tovább olvasom »

Öt dolog, amit a tökmagolajról tudnod kell

Öt dolog, amit a tökmagolajról tudnod kell

Minden étrend egyik sarkalatos pontja az, hogy el tudjuk-e látni a szervezetünket a megfelelő mennyiségű aminosavval. Magas fehérjetartalmú élelmiszerek közül Az egyik kedvenc például a tökmag.

Tovább olvasom »

Hidegen sajtolt olaj - milliószor hallottad már, de tudod mit jelent?

Hidegen sajtolt olaj - milliószor hallottad már, de tudod mit jelent?

Még ha nincs is pontos fogalmad arról, hogy mit jelent ez a kifejezés, valószínűleg elismerően bólogatva olvasod bármilyen flakonon, nyugtázva, hogy valami egészséges, pozitív dologról van szó. És nem is tévedsz!

Tovább olvasom »

Szépít, nyugtat és gyógyít - használd a repcét!

Szépít, nyugtat és gyógyít - használd a repcét!

Óriási táblákban szokott virágozni országszerte a sárga növény, aminek nem csak a látványa gyönyörű. Ismerd meg és használd a repcét!

Tovább olvasom »

Mákolajos bejgli és kuglóf

Mákolajos bejgli és kuglóf

Magát a mákot már évszázadok óta felhasználják, ételek ízesítéséhez, vagy akár különböző jótékony hatású készítmények alapjaként. Manapság a mák és a mákolaj jelentősége felértékelődni látszik, köszönhetően annak, hogy kiderült a mákmagok igen is tartalmaznak a szervezet számára értékes összetevőket, melyek többsége a mákolajban fellelhető. A mákolaj jótékony hatású elixír, amit a mákszemekből hidegen sajtolással készítünk. Az olaj az eljárás során megőrzi természetes jellegét, nem tartalmaz színezékeket, adalékanyagokat. 

Tovább olvasom »

A máriatövis 7 jótékony hatása

A máriatövis 7 jótékony hatása

A máriatövis természetes gyógynövény tele antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentő hatással, melyet gyakran használnak a szervezet méregtelenítésére, különösen a máj megtisztítására. Nézzük részletesebben, hogyan segítheti az egészséges életmódot.

Tovább olvasom »

Miért egészséges a napraforgómag?

Miért egészséges a napraforgómag?

A napraforgó Észak-Amerikából terjedt el Európába a nagy földrajzi felfedezések idején. Az úri kertek dísznövényeként honosodott meg, majd átkerült a paraszti kertekbe, később a szántóföldekre. Magja ma is legkedveltebb rágcsálnivalóink egyike, olaja pedig az egészséges táplálkozás egyik fontos eleme. Mérsékelt fogyasztása szervezetünk egészére pozitívan hat értékes összetevőinek köszönhetően. Kutatások szerint számos betegség megelőzéséhez hozzájárul.

Tovább olvasom »

Rendelések

Rendelések

Kedves Vásárlónk! Ha karácsony előtt szeretnéd megkapni a csomagodat, úgy kérjük, hogy legkésőbb 2019. december 18-án add le a rendelésedet webáruházunkban! A 2019 december 20. és 2020 január 5 között leadott rendelések feldolgozása 2020 január 6-án kezdődik meg. 

Tovább olvasom »

Kendermag a szuperélelmiszer

Kendermag a szuperélelmiszer

Tudtad, hogy a kendermagot régóta fogyasztja az emberiség, mert rendkívül pozitívan hat a szervezetünkre? A kendernek nem túl jó a híre, ezért fontos hangsúlyozni, hogy az élelmiszerként termelt kender és a marihuána vagy kannabisz nem ugyanazok a növények, és az ipari kendermagban nyomokban sem találni THC-t, vagyis pszichoaktív összetevőt. Itt az ideje megismerkedni ezzel a szuperélelmiszerrel!

Tovább olvasom »

Barackmag olaj és a B17 vitamin

Barackmag olaj és a B17 vitamin

A B17 egy nitrilozid, vízoldékony vegyület. Több száz növényben megtalálható a természetben. Különösen bőséges forrásai a csonthéjas gyümölcsök (pl.:őszibarack, cseresznye, sárgabarack stb.) magjai. 

Tovább olvasom »

Tökmagolaj, az igazi csodaszer

Tökmagolaj, az igazi csodaszer

A tökmagolajról mindenki hallott már, ugyanakkor még ma is csak kevesen használják rendszeresen a konyhában. Pedig a zöld aranynak is nevezett olajat aromás, jellegzetes íze mellett a szervezet jóléte szempontjából is érdemes lenne minél többször fogyasztani.

Tovább olvasom »

Az omega-3 és -6 zsírsavak fontossága

Az omega-3 és -6 zsírsavak fontossága

Sokat hallani az omega-3 és -6 zsírsavak egészségünkhöz nélkülözhetetlen szerepéről, de a gyakorlatban általában elakadunk. Mit, mennyit és milyen gyakorisággal fogyasszunk a javasolt zsírsavmennyiség fedezéséhez?

Tovább olvasom »

Mi a teendő, ha egyszerre több hidegen sajtolt olajat is fogyasztani szeretnél?

Mi a teendő, ha egyszerre több hidegen sajtolt olajat is fogyasztani szeretnél?

A hidegen sajtolt növényi olajok ajánlott fogyasztási mennyisége általában felnőtteknek egy evőkanál. Ám előfordulthat, hogy valaki egyszerre több olajat szeretne egy időben fogyasztani. A tanács ilyenkor az, hogy nem kell mindegyikből naponta egy evőkanállal elfogyasztani, hiszen az már jelentős mennyiségű olaj lenne. De akkor mi a teendő?

Tovább olvasom »

Zsírok, zsírsavak, lipidek, olajok – melyik micsoda?

Zsírok, zsírsavak, lipidek, olajok – melyik micsoda?

Akár életmódváltás, akár fogyás, vagy a teljesítmény fokozása a célod, a titok nyitja jórészt az étrendben van. Ha a tápanyagok mennyisége és aránya nem megfelelő, nem fogod elérni a célodat.A zsírok szempontjából mind a zsírbevitel mennyisége,mind az Omega 6 és Omega 3 zsírsavak aránya és egyensúlya is fontos a teljesítmény és egészség szempontjából.

Tovább olvasom »

Kapszaicin: gyógyerő paprikába csomagolva

Kapszaicin: gyógyerő paprikába csomagolva

Csípős paprikába harapva igen kellemetlen élményt szerezhet az, aki ezt véletlenül teszi. Bánni azonban ennek ellenére sem kell a nem várt kalandot, hiszen a szájüregben égető érzést kiváltó anyag, a kapszaicin rengeteg fontos gyógyhatást fejt ki szervezetünkre.

Tovább olvasom »

Ezért egészséges a mák

Ezért egészséges a mák

Sokan a mákra csak süteménytöltelékként gondolnak, esetleg az jut eszükbe, hogy néhány fajta pékáru tetejét megszórják vele. Pedig ezek az apró, fekete magocskák nagyon egészségesek, ezért mákot is érdemes rendszeresen fogyasztani.

Tovább olvasom »

A lenmag lenyűgöző tulajdonságai

A lenmag lenyűgöző tulajdonságai

A lenmag előnyös tulajdonságainak köszönhetően segítheti az emésztést, széppé teheti a bőrt, csökkentheti a koleszterinszintet és az édesség utáni vágyat, összhangba hozhatja a hormonrendszert, segítheti a fogyókúrát. Hihetetlenül sokoldalú magról van tehát szó.

Tovább olvasom »

​A hidegen sajtolt olaj előnyei

​A hidegen sajtolt olaj előnyei

Az emberi szervezet számára leginkább fontos energiaforrások a különböző zsiradékok. Energiát adnak a szervezetnek, segítségükkel szívódnak fel a zsírban oldódó vitaminok, valamint egyenletesen tartják a testhőmérsékletet. A szervezetnek szüksége van rá a sejthártya felépítéséhez, bizonyos hormonok működéséhez, továbbá a D-vitamin termeléshez.

Tovább olvasom »

Saláták hidegen sajtolt tökmagolajjal!

Saláták hidegen sajtolt tökmagolajjal!

A tökmagolajat egyfajta elixírként tartják számon. Rengeteg jótékony tulajdonsága van egészségünkre nézve, rendszeres, ám mértékletes fogyasztása sokrétű előnnyel járhat. Keresve sem találhatnánk jobb olajat, ami kellemes ízével megfelelően kiegészítiheti salátáinkat.

Tovább olvasom »

Repceolaj - a bébiételek egészséges adaléka lehet

 Repceolaj - a bébiételek egészséges adaléka lehet

A kutatók a repceolajat adalékként javasolják az üveges bébiételekhez. Különösen csecsemőknek és kisgyermekeknek ajánlják.

Tovább olvasom »

Immunerősítő csodaszer: a titokzatos máriatövis

Immunerősítő csodaszer: a titokzatos máriatövis

A hűvösebb napokon nem árt egy kis immunrendszer erősítés. A természetes lehetőségek közül próbáld ki a máriatövist. Ennek a bíbor-lila virágú gyógynövénynek áldásos hatásait – gyógyító ereje fényes, fekete magvaiban rejlik – már az ókori rómaiak felismerték, s előszeretettel alkalmazták különféle betegségek kezelésére. Mára már több mint 300 kutatás igazolja csodálatos hatékonyságát, több területen. Ismerd meg te is jobban ezt a 2013-ban az év gyógynövényévé választott virágot.

Tovább olvasom »

Tökmagolaj a konyhában

Tökmagolaj a konyhában

A tökmagolajról valószínűleg mindenki hallott, de csak kevesen használják rendszeresen a konyhán. Érdemes lenne nagyobb figyelmet szentelni ennek a finom és egészséges alapanyagnak, amelyet ráadásul Magyarországon – jellemzően kisebb termelők, családi vállalkozások – is termesztenek.

Tovább olvasom »

Mindent a napraforgó olajról

Mindent a napraforgó olajról

Szinte nem telik úgy el egy hét, hogy ne jelenne meg valami forradalmi új bizonyíték, tény, válasz, állítás az olajokkal/zsiradékokkal kapcsolatban. Akár növényi vagy állati eredetű, akár megesszük, akár magunkra kenjük, megannyi hit és tévhit kering a hatásukról. Ha rákeresünk, rengeteg információt kapunk, de ember legyen a talpán, aki a sokszor ellentétes értekezéseken ki tud igazodni: melyiknek higgyek, melyik igaz?

Tovább olvasom »

A kendermagolaj előnyei

A kendermagolaj előnyei

A kender magjaiban egy olyan olaj található, amelyet jól lehet használni az élelmiszerek előkészítéséhez, illetve elkészítéséhez. A kendermagolaj nem egy "gyógyszeres formája" a kendernek, ellentétben a marihuánával, ami pszichotikumként ismert. A kendermagolaj telített zsírsavakat alig tartalmaz, viszont teli van értékes tápanyagokkal, emiatt hatékony segítség a különböző egészségügyi problémák kezelésére.

Tovább olvasom »

Receptek mákolajjal édesszájúaknak

Receptek mákolajjal édesszájúaknak

A 19. században a mákolajat sokféleképpen hasznosították: szappant, lakkot és lámpaolajat készítettek belőle. Manapság a máknak főképp a konyhában van nagy szerepe, de újabban kiderült, hogy az egészségre is kedvező hatással van. Vérképzésben, a nyugodt alvásban sőt a csontritkulás elleni küzdelemben is segítségedre lehet. Miért is ne lehetne hát becsempészni a mindennapokba? 

Tovább olvasom »

A sárgabarack magbél

A sárgabarack magbél

A sárgabarack közkedvelt gyümölcsünk. Szárítva vagy nyersen fogyasztva egyaránt nagy népszerűségnek örvend világszerte. Mifelénk azonban kevésbé elterjedt a barackmagok fogyasztása, pedig jótékony hatásokkal járhat az egészség megőrzése szempontjából!

Tovább olvasom »

A repceolaj csökkentheti a cukorbetegek szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát

A repceolaj csökkentheti a cukorbetegek szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát

A repceolajjal dúsított alacsony glikémiás indexű táplálék 2-es típusú diabetesben javítja a cukoranyagcserét, leginkább hipertoniás betegeken, míg a teljes kiőrlésű táplálék növeli a vaszkuláris reaktivitást.

Tovább olvasom »

Lenmagolaj a szív és érrendszeri megbetegedések ellen

Lenmagolaj a szív és érrendszeri megbetegedések ellen

A lenmag és a lenmagolaj jótékony hatásainak kutatása, feljegyzése nem új keletű dolog. Már a népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazták, elsősorban a székrekedéssel kapcsolatos problémákra. KIssé fanyarkás íze ne rettentsen el tehát senkit.

Tovább olvasom »

Körözött és padlizsánkrém - paprikamagolajjal!

Körözött és padlizsánkrém - paprikamagolajjal!

A konyhában igencsak jó hasznát vehetjük a hidegen sajtolt paprikamagolajnak. A mai bejegyzésben két, gyorsan elkészíthető receptet szeretnék veletek megosztani. 

Tovább olvasom »

Rák, sebek és a máriatövis

Rák, sebek és a máriatövis

A máriatövis a mediterrán övezetből származik, de ma már az egész világon elterjedt, néhány helyen annyira, hogy az egyik leggyorsabban szaporodó –egy év alatt beérik– „gyomnövényként” tartják számon. Legfontosabb összetevője, a magjában található antioxidáns hatással rendelkező, többféle flavonoidot tartalmazó szilimarin vegyület.

Tovább olvasom »

A sokoldalú tökmagolaj

A sokoldalú tökmagolaj

Az első dolog, amit a tökmagolajjal kapcsolatosan említeni szoktak, az az a kiemelkedő tulajdonsága, hogy segít a prosztata jóindulatú megnagyobbodása által okozott panaszok enyhítésében. Ám annyi mindenben segítségünkre lehet még ez a fantasztikus olaj! Ebben a bejegyzésben a nem olyan sokat emlegetett, de ugyancsak jelenlévő, jótékony hatásairól olvashattok. 

Tovább olvasom »

Avasodás

Avasodás

Leveszed a kedvenc olajodat a polcról, és mikor lecsavarod a kupakot megdöbbensz. Az illata olyan furcsa lett és a színe sem hasonlít már ahhoz, mikor elsőnek kinyitottad. Mi történhetett? A válasz egyszerű: az olaj sajnos megavasodott. Ám elkerülheted ezt a kellemetlen dolgot, és ebben a bejegyzésben meg is osztom veled hogyan. 

Tovább olvasom »

Olajfajták

Olajfajták

A tudatos táplálkozásra nagy figyelmet fordító fogyasztók ma már előnyben részesítik a kémiai beavatkozás nélkül, hidegen sajtolt olajakat, amelyek a növény minden értékes részét megőrzik.

Tovább olvasom »

Olaj történelem

Olaj történelem

A különböző konyhai felhasználásra szánt olajok az évezredek során kalandos utat jártak be, míg palackokban, dobozokban vagy üvegekben bekerültek a modern háztartások polcaira.

Tovább olvasom »

Mit is nevezünk olajnak?

Mit is nevezünk olajnak?

Napjaink konyhája elképzelhetetlen különböző étolajok nélkül. Aligha akad háztartás, ahol ne lenne kéznél egy-egy üveg napraforgóolaj, olíva-, sőt egyre gyakrabban repce vagy épp tökmag-, lenmag-, esetleg barackmag - vagy szezámolaj is megtalálható a polcokon. No de, mit is nevezünk olajnak? 

Tovább olvasom »

Paprikamag olaj a konyhában

Paprikamag olaj a konyhában

A magyar konyha egyik legismertebb kiegészítő eleme világszerte a paprika. A hidegen sajtolt paprikamag olaj kiváló vitamintartalma mellett (omega-6, linolsav, C-vitamin) a konyhában is remekül megállja a helyét. 

Tovább olvasom »

Lenmagolajat kívülre-belülre!

Lenmagolajat kívülre-belülre!

A jó zsírok – más néven esszenciális zsírsavak – elengedhetetlenül szükségesek a testünk, szervezetünk egészséges működéséhez. Fontos odafigyelnünk arra, hogy magas mértékben tápláljuk magunkat omega-3 zsírsavval, és az omega-3 és omega-6 zsírsavak aránya mindenképpen az omega-3 irányába lépjen el. A hidegen sajtolt lenmagolajnál ez esetben nem is választhatnánk jobbat, kivül belűl táplálja testünket. 

Tovább olvasom »

Hogyan érdemes használni vagy fogyasztani a barackmagolajat?

Hogyan érdemes használni vagy fogyasztani a barackmagolajat?

Többféleképpen is alkalmazhatod ezt a különleges olajat, aminek rendkívül magas a telítetlen zsírsav tartalma. 

Tovább olvasom »

Kendermagolaj a zöld csoda

Kendermagolaj a zöld csoda

A kendermagból préselt, mogyoró ízű, zöldes színű, jellegzetesen kender illatú, rendkívül magas tápértékű olaj joggal nevezhető egyedülállónak. 

Tovább olvasom »

Bőrtáplálás Mákolaj segítségével

Bőrtáplálás Mákolaj segítségével

Az olajokkal kapcsolatban elsőként általában a sütésre-főzésre asszociálunk. Egyes növényi olajok kapcsán azonban egészen más jellemző tulajdonságok kerülnek előtérbe. Például segíthetnek a testsúly csökkentésében, jó hatással lehetnek a szív -és érrendszerre, csak úgy, mint a bőr egészségére.

Tovább olvasom »

Tökmagolajos kuglóf

Tökmagolajos kuglóf

Egy finom kuglóf, amelynek a tökmagolaj egy különleges ízt ad.

Tovább olvasom »

OMÉK - HIDA díj 2019

OMÉK - HIDA díj 2019

Büszkén jelenthetjük be, hogy Hidegen sajtolt napraforgó étolajunk elnyerte az II. helyezettnek járó Díszoklevelet, a 79. OMÉK alkalmából meghirdetett Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban (HIDA) elnevezésű elismerésre.

Tovább olvasom »

Olajrágás: kinek és miért?

Olajrágás: kinek és miért?

Az olajrágás egyaránt alkalmas egészségmegőrzésre, illetve akut és krónikus betegekből való gyógyulás támogatására.

Tovább olvasom »

Olajrágás

Olajrágás

Az olajrágás egy Ázsiából származó ősi tisztító- és méregtelenítő eljárás. Rendszeres gyakorlásával folyamatos méregtelenítéssel ajándékozzuk meg magunkat.

Tovább olvasom »

Tökmagolajban pácolt csirkemell

Tökmagolajban pácolt csirkemell

Zsírszegény, egészséges ebédötlet hidegen sajtolt vagy szűz tökmagolajjal készítve.

Tovább olvasom »

Repceolajjal a ráncok ellen!

Repceolajjal a ráncok ellen!

Nagyon sok olyan kozmetikum roskadozik a drogériák polcain, melyek a ránctalanság csodáját, az öregedés megállítását és akár több év letagadását is ígérik.

Tovább olvasom »

Paprikamag olaj: a tűzisten lakhelye

Paprikamag olaj: a tűzisten lakhelye

Annak idején a világon sokfelé a sámánok, varázslók, papok a paprikát gyógyításra és még más célokra is használták. Kolumbusz orvosa, Chanca doktor azzal nyújtotta át a rejtélyes növény magvait Izabella spanyol királynőnek, hogy annak csípős, piros termésében maga a Tűzisten bújkál.

Tovább olvasom »

Természetes védelem a felfázás ellen: tökmagolajjal!

Természetes védelem a felfázás ellen: tökmagolajjal!

A felfázás tulajdonképpen egy húgyúti fertőzést, a húgyhólyag gyulladását jelenti. Nagyon kellemetlen panaszokkal járhat és ha nem kezelik időben, akkor később súlyosabb panaszokat is okozhat.

Tovább olvasom »

A lenmagolaj Omega-3 zsírtartalma

A lenmagolaj Omega-3 zsírtartalma

A hidegen sajtolt eljárással készült lenmagolaj Omega-3 zsírsav tartalma miatt jelentős szerepet kap az egészség megőrzésében!

Tovább olvasom »

Repceolajat a serpenyőbe?

Repceolajat a serpenyőbe?

A hidegen sajtolt repceolaj alkalmas főzésre, sütőben történő sütésre és párolásra. A serpenyőben és az olajsütőben való sütéshez azonban „finomított” olajat ajánlanak a szakértők.

Tovább olvasom »

Gombamérgezés ellen is hatásos a máriatövis olaj

Gombamérgezés ellen is hatásos a máriatövis olaj

A fészekvirágzatúak rendjébe tartozó máriatövist – Silybum Marianum, őszbogáncs, szamárkóró – már évezredek óta használja a népi orvoslás.A máriatövis a mediterrán övezetből származik, de ma már az egész világon elterjedt, néhány helyen annyira, hogy az egyik leggyorsabban szaporodó –egy év alatt beérik– „gyomnövényként” tartják számon.

Tovább olvasom »

Kendermagolaj a konyhában és fürdőszobában

Kendermagolaj a konyhában és fürdőszobában

Az évtizedekig tartó “politikai elnyomás” után a kender az utóbbi időben kezd végre visszatérni a köztudatba. Ennek már éppen itt volt az ideje, hiszen a kender jótékony hatásait már évezredek óta kihasználja az emberiség.

Tovább olvasom »

Olaj vagy zsír?

Olaj vagy zsír?

Régebben csak állati eredetű zsírral főztek az emberek. Manapság a kutatások alátámasztják, hogy ezek a zsírok nem előnyösek a szervezet biológiai szükségleteinek fedezésére, ugyanakkor magas a koleszterin- és telített zsírsav tartalmuk, így a szív- és érrendszeri betegségek alapjait vetik meg.

Tovább olvasom »

A legvitatottabb olaj: a barackmag

A legvitatottabb olaj: a barackmag

Minden évben, mikor érik a sárgabarack, felbukkan egy történet, egy bizonyos távoli törzsről, a Hunzákról, akiknél a legnagyobb érték a sárgabarack. Szinte egész évben fogyasztják a barackot, magját a napon szárítják, megtörik majd olajat sajtolnak belőle. Ezzel főznek, ezt használják kozmetikumként. Kutatók egy csoportja felfedezte, hogy a Hunzáknál nagyon magas az átlagéletkor, nagyon kevés a betegség és ami kiemelendő, hogy egyáltalán nem ismerik a rákos megbetegedéseket.

Tovább olvasom »

Tökmagolaj a reggeli részeként

Tökmagolaj a reggeli részeként

A hidegen sajtolt olajok segítenek neked abban, hogy gyors, egészséges és tápláló reggelit készíthess. Hogyan illeszd be őket a hétköznapjaidba? Itt van néhány hasznos ötlet! 

Tovább olvasom »

A mákolaj összetétele

A mákolaj összetétele

A mákolaj jótékony hatásai ismertek, no de miféle vitaminokat tartalmaz ahhoz, hogy elősegítse alvásunk, vér és csontképzésünk valamint csillapítsa a gyomorégést?

Tovább olvasom »

A repceolaj szépít, nyugtat és gyógyít

A repceolaj szépít, nyugtat és gyógyít

A repceolaj nem csak a szervezetre hat jótékonyan : védi a bőrt a környezet káros hatásai ellen, és nyugtató hatása miatt is érdemes alkalmazni. Emellett magas E-vitamin-tartalmának köszönhetően lassítja a bőr öregedését és a ráncok kialakulását.

Tovább olvasom »

Diétázz lenmagolajjal

Diétázz lenmagolajjal

A lenmagolaj felét a jótékony omega-3 zsírsavak teszik ki. A zsírsavakra szüksége van szervezetünknek, hisz ezek szükségesek az általános jó egészségi állapothoz, normális hormonháztartáshoz és az anyagcseréhez is. Fontos, hogy nélkülözésükkel NEM lesz se gyorsabb, se hatásosabb a fogyás.

Tovább olvasom »

Paprikamag-olajos padlizsánkrém

Paprikamag-olajos padlizsánkrém

A hidegen sajtolt paprikamagolaj finom, könnyed íze igazán ízletessé teszi ezt a padlizsánkrémet. Próbáld ki te is! 

 

 

Tovább olvasom »

Hajápolás és a tökmagolaj

Hajápolás és a tökmagolaj

A tökmag és a belőle készült olaj rendkívül egészséges, de gondoltál valaha is arra, hogy a benne lévő vitamin és ásványi anyagtartalom miatt kiváló hajápolóként is számon tartják?

Tovább olvasom »

Életmódváltóknak: hizlalnak e a hidegen sajtolt olajok?

Életmódváltóknak: hizlalnak e a hidegen sajtolt olajok?

Bármi is hozott erre az ösvényre a legfontosabb mindig az egészséged! Az életmódváltás során kiválasztott ételeknél a mennyiségi tényezők mellett a minőségre is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Tovább olvasom »

Tökmagolaj a népi gyógyászatban

Tökmagolaj a népi gyógyászatban

A régi öregek azt mondták a tökmag Isten zsebéből pottyant a földre, hogy segítsen vele nekünk. Már akkor is kiemelkedő helyet foglalt el az emberek életében.

Tovább olvasom »

A bőrápoló barackmagolaj

A bőrápoló barackmagolaj

A barackmagolajat gyakran teszik bele különböző olajkeverékekbe, illetve masszázsolajakba, mert a textúrája selymes, az illata pedig kellemes. De ezeken felül még számos előnyös tulajdonsága van, amelyek nagyszerű bőrápolóvá teszik.

Tovább olvasom »

Salátaöntet cukorbetegeknek - lenmagolajjal

Salátaöntet cukorbetegeknek - lenmagolajjal

A cukorbetegeknek nagyon oda kell figyelni arra, hogy mit fogyaszthatnak. Számos dolgot kell kihagyni a mindennapi étkezésekből, de szerencsére akad jó pár olyan alapanyag, amely bátran használható.

Tovább olvasom »

Miért jobb a hidegen sajtolt étolaj?

Miért jobb a hidegen sajtolt étolaj?

A napraforgó étolaj szinte minden háztartásban megtalálható napjainkban. Minden fajta étolaj akkor egészséges és hasznos táplálék, ha hideg sajtolással készül.

Tovább olvasom »

Máriatövis - túl a májon

Máriatövis - túl a májon

A növény magjában található silymarin a ma ismert leghatásosabb májvédő anyag. Ez miatt olyan esetekben amikor a máj fokozott terhelésnek van kitéve bátran tanácsolják a fogyasztását. Van azonban a máriatövisnek pár olyan pozitív élettani hatása ami miatt sokkal szélesebb körben kellene ajánlani és fogyasztani mint eddig.

Tovább olvasom »

A tökmagolaj nem csak a férfiak egészségét szolgálhatja

A tökmagolaj nem csak a férfiak egészségét szolgálhatja

Bár a férfiak olajának hívják, a prosztatán kívül sok más betegség megelőzésében, enyhítésében segít. A tökmag és a tökmagolaj sok lenyűgöző vitamint, értékes vegyületet és ásványi anyagot tartalmaz, ez utóbbiak közül kiemelkedő a mangán-, a vas-, a magnézium-, a foszfor-, a réz- és a cinktartalma.

Tovább olvasom »

Mákolajjal a csontritkulás ellen!

Mákolajjal a csontritkulás ellen!

A csontritkulás alattomos betegség. Kezdetben nem igazán tapasztalhatóak klinikai tünetek, hiszen a betegséget egy egyszerű csonttörés is „elindíthatja”. A továbbiakban, előrehaladott formában azonban már az általános egészséget is veszélyezteti.

Tovább olvasom »

Tökmagolaj prosztatára

Tökmagolaj prosztatára

A tökmagolajat már a népi gyógyászatban is megemlítik, elsősorban a prosztata jóindulatú megnagyobbodása által okozott panaszok kezelése kapcsán.

Tovább olvasom »

Csípős paprikamag olaj a fogyókúra megsegítésére, és a narancsbőr elleni küzdelemhez

Csípős paprikamag olaj a fogyókúra megsegítésére, és a narancsbőr elleni küzdelemhez

A természet patikája már számtalanszor bebizonyította, hogy kiválóan alkalmas mind az egészség, mind a szépség megőrzésére.

 
Tovább olvasom »

Lenmagolaj a természetes vérnyomáscsökkentő

Lenmagolaj a természetes vérnyomáscsökkentő

Ijesztő tud lenni, amikor észreveszed, hogy valami nincs rendben a vérnyomásoddal. Létezik azonmban természetes gyógymód is az enyhítésére.

Tovább olvasom »

Helyes táplálkozás és a hidegen sajtolt olajok

Helyes táplálkozás és a hidegen sajtolt olajok

Fontos, hogy a telített és telítetlen zsírsavakat meg tudjuk különböztetni egymástól, ha szeretnénk egészségesen táplálkozni. Na, de hogy jönnek ide a hidegen sajtolt olajok? 

Tovább olvasom »

Kendermagolaj a szépségápolásban

Kendermagolaj a szépségápolásban

Kölsőleg is nyugodtan alkalmazhatod ezt az olajat. A továbbra kilikkelve megtudhatod, hogyan használd és mire a hidegen sajtolt kendermag olajat. 

Tovább olvasom »

A hidegen sajtolt kendermagolaj

A hidegen sajtolt kendermagolaj

A kendermag vitaminokban, ásványi anyagokban és egészséges zsírsavakban rendkívül gazdag élelmiszer. A belőle préselt olajban rengeteg omega-3 és omega-6 zsírsavat találunk, így a fogyasztása nagyon jó hatással lehet a szervezetünkre.

 

 

Tovább olvasom »

Máriatövis - a máj őrangyala

Máriatövis - a máj őrangyala

máriatövis kiegészítő már régóta ismert az európaiak körében is, akik arra használják, hogy megvédjék a májat az alkohol hatásaitól és a környezetszennyezéstől. 

Tovább olvasom »

Miért olaj és miért nem zsír?

Miért olaj és miért nem zsír?

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy a korábban olyan széles körben elterjedt zsírfogyasztás ellen miért küzdenek annyira a szakemberek. Miért változtak ekkorát a táplálkozással kapcsolatos nézetek? Miért kerültek előtérbe a növényi olajak, elsősorban a hidegen sajtolt növényi olajak?

Tovább olvasom »

Barackmagolaj és az otthoni szépségápolás

Barackmagolaj és az otthoni szépségápolás

Otthoni prkatikákról olavshatsz a bejegyzésben a hidegen sajtolt barackmagolaj segítségével. 

Tovább olvasom »

Amit csak tudni szeretnél a máriatövis olajról: egyszerűen

Amit csak tudni szeretnél a máriatövis olajról: egyszerűen

A máriatövis hatásairól olvashatsz a bejegyzésen belül, no és természetesen a hidegen sajtolt olajának felhasználásáról. 

Tovább olvasom »

Miről ismerhető fel a jó minőségű növényi olajat?

Miről ismerhető fel a jó minőségű növényi olajat?

Ha a mai világban egészségesen szeretnénk étkezni, akkor nagyon sok lehetőségünk van választani a boltok polcain sorakozó ételek, italok és természetes táplálékkiegészítők közül.

Tovább olvasom »

Három tévedés a hidegen sajtolt olajokkal kapcsolatban

Három tévedés a hidegen sajtolt olajokkal kapcsolatban

Összegyűjtöttem azt a három dolgot, ami úgy gondolom, hogy a legnagyobb hibák közé tartozik akkor, ha egészségmegőrzés céljából választod a hidegen sajtolt növényi olajakat.

Tovább olvasom »

A 2-es típusú cukorbetegeknek a repceolaj a legjobb választás

A 2-es típusú cukorbetegeknek a repceolaj a legjobb választás

A kanadai St. Michael Kórház kutatói szerint a repceolaj a legegészségesebb választás a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek számára. Olvass tovább, hogy többet megtudj erről, valamint a cikk egy receptet is tartalmaz. 

Tovább olvasom »

Az észak olívaolaja: avagy a repceolaj

Az észak olívaolaja: avagy a repceolaj

Ha a repce eredetét kutatjuk, rájövünk, hogy az Indus völgyéből származó növény inkább mondható mediterránnak. Mégis gyakran hívják az észak olívaolajának, mivel például a skandináv országokban más növény, amelyből ilyen egészséges olajat lehet kinyerni, nem nagyon él meg.

Tovább olvasom »

A mákolaj jótékony hatásai, és kúraszerű használata

A mákolaj jótékony hatásai, és kúraszerű használata

Ha te is szeretnéd tudni, hogy pontosan mire jó a mákolaj, akkor jó helyen jársz! Olvass tovább, megéri!

Tovább olvasom »

Lenmagolajjal a jó emésztésért és a szép hajért

Lenmagolajjal a jó emésztésért és a szép hajért

Olvass tovább, ha a cím felkeltette érdeklődésedet!

Tovább olvasom »

Mire használható a tökmagolaj ?

Mire használható a tökmagolaj ?

A tökmagolaj elég sokrétűen felhasználható. Tovább olvasva megtudhatod, hogyan illeszt be hétköznapi étkezésedbe, hogy teheted a mindennapjaid részévé és milyen külső felhasználási módjai lehetnek.

Tovább olvasom »

Miért hidegen sajtolt olajat önts a salátára öntet helyett?

Miért hidegen sajtolt olajat önts a salátára öntet helyett?

Cikkünkben megtudhatod a választ erre a kérdésre. 

Tovább olvasom »

Hidegen sajtolt olajok fogyasztása 2

Hidegen sajtolt olajok fogyasztása 2

Olvasd tovább a cikket, ha úgy érzed, hogy nem tudod az olajat önmagában, éhgyomorra elfogyasztani.

Tovább olvasom »

Hidegen sajtolt növényi olajok fogyasztása

Hidegen sajtolt növényi olajok fogyasztása

A hidegen sajtolt olajok rendkívül gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban. Ezek miatt a kiváló összetevők miatt a legjobb természetes immunerősítők, egészségvédők. De csak akkor, ha helyesen fogyasztod őket.

 

Tovább olvasom »

A hidegen sajtolt olajokról általában

A hidegen sajtolt olajokról általában

Az ember egészsége nagyban függ életmódjától és táplálkozásától. Sok betegség megelőzhető és akár visszafordítható szervezetünk erősítésével, karbantartásával, a szükséges és hiányzó elemek bevitelével, vagy folyamatos pótlásával. 

Tovább olvasom »

Hidegen sajtolt paprikamag olaj

Hidegen sajtolt paprikamag olaj

Édes és csípős változatban, 100 ml-es kiszerelésben, jelenleg még csak üzletünkben, de hamarosan honlapunkon is elérhetővé válik!

Tovább olvasom »

A sárgabarackmag olaj jótékony hatásai és használata

A sárgabarackmag olaj jótékony hatásai és használata

Itt kicsit bővebben olvashattok a sárgabarackmag olajról.

Tovább olvasom »

Új hidegen sajtolt olajjal bővült a Perkekt Natura családja

Új hidegen sajtolt olajjal bővült a Perkekt Natura családja

A barackmag olaj mától megvásárolható üzletünkben és hamarosan elérhető lesz honlapunkon is!  

Tovább olvasom »

A hidegen sajtolt kendermagolaj jótékony hatásai, felhasználása

A hidegen sajtolt kendermagolaj jótékony hatásai, felhasználása

Mi mindenre jó a hidegen sajtolt kendermagolaj, és milyen formában tudjuk felhasználni?

Cikkünkből kiderül.

Tovább olvasom »

Mi a különbség a hidegen sajtolt és a szűz eljárással készült tökmagolaj között?

Mi a különbség a hidegen sajtolt és a szűz eljárással készült tökmagolaj között?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mi a különbség a két fajta tökmagolaj között. Ezt fogjuk most megválaszolni a következőkben.

Tovább olvasom »